Bernt Dahlqvist

Profilen

”Spindeln i nätet” kan vara en bra beskrivning. Spindeln i fibernätet vill säga. Alltsedan allra första början har han varit en nyckelfigur i Nordingrås stora satsning på bredband via fiberkabel. Det har blivit tusentals timmar, bara hittills – det mesta ideellt. Allt för bygdens utveckling. ”Med bredband har även glesbygden en framtid”, säger han. Möt

Bernt Dahlqvist

Bor
Barsta 247

Familj
Min fru Katarina, tre vuxna barn och fyra barnbarn – två pojkar och två flickor

Yrke
Styr- och reglertekniker, har jobbat som resemontör för AEG, ASEA och ABB

Vad gör du på fritiden?
Jag fiskar gärna, när tillfälle ges. Ofta med mina bröder Lars Erik och Ivar. Vi fiskar både för husbehov och försäljning. Lax och sik. Men sälen är ett stort problem. Äter inte bara upp fisken utan trasar också sönder våra nät.

Vart åker du helst på semester?
Vi tycker mycket om Asien, värmen, vänliga människor. Vi har nog gjort över tio resor skulle jag tro. Thailand, Malaysia, Singapore. Vi åker aldrig charter, vi köper flygstol och klarar oss på egen hand på plats. Blir borta tre veckor. Planerar inte så mycket, det brukar bli bra ändå.  ”Det ger sig”. Vi kommer alltid hem med en massa minnen av fantastiska upplevelser.



Bernt med en flygfisk, fångad i Phuket. ” Den tillagades på en lokal restaurang, och vi åt den till middag – men det mesta fick vi ju ge bort till några som ville ha fisk…”

Har du något speciellt barndomsminne?
Ja, första gången jag fick åka till Stockholm och gå på Skansen! Pappa körde bil ner, jag var väl ungefär 8 år då.

Har du någon du beundrar – någon idol?
Nej, ingen speciell.

Finns det något du gärna skulle vilja lära dig?
Ja, jag skulle vilja bli bättre på språk. I och för sig klarar jag mig bra på engelska, men jag vill lära mig mera.

Vad tycker du är sina starka sidor?
Jag är bra på att samordna, koordinera. Bra på logistik – får fram saker och får det att fungera. Ser möjligheter, är problemlösare.

Och dina svagheter?
Jag har svårt att säga nej. Och så är jag tidsoptimist!

Något vi inte vet om dig – några dolda talanger?
Jag släktforskar. Jag har lyckats komma ner till Gulle Jonsson, 1464, han föddes i Granön, Umeå och flyttade till Mällby, Överlännäs. Tänk  att folk redan så tidigt som på 1400-talet lämnade sina hemtrakter för att skapa sig ett nytt liv i en okänd bygd! Själva kom vi inte till Barsta förrän i slutet av 1800-talet, så släkten Dahlqvist är relativt  ”nyinflyttad”.

Familjen Dahlqvist 1959. Bernt nydöpt i knät hos pappa. Farfar och farmor, mamma, hans äldre bröder.

Vad gör dig glad/riktigt arg?
Glad blir jag när jag får ha mina barn och barnbarn hemma hos oss i Barsta, och arg – ja jag kan bli rejält arg över orättvisor av olika slag.

Finns det något du drömmer om att få uppleva?
En resa till Antarktis vore en upplevelse.

Vad är det bästa med Nordingrå?
Naturen, folket, havet.

Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå?
Kommunen har väl nån vision som man bör se över, om man vill utveckla Nordingrå. För att det ska lyckas, måste alla gå åt samma håll. På turistsidan finns mycket att utveckla – men det finns för många hinder!

Bernt berättar mera:

Skutskepparn
Det var ju just det, som fick oss att stänga ”Skutskepparn”. För många hinder. Luften gick helt enkelt ur oss.
Det började så bra, 1999. Då var bygget klart och vi öppnade restaurangen, mina bröder Lars Erik och Ivar, Katarina och jag. Det var en lyckad satsning och Skutskepparn blev snabbt populär. Vi gav oss in i en helt ny bransch,  Katarina gick visserligen en specialutbildning men allting var nytt och vi jobbade hårt och långa dagar.

Vi byggde till med 8 uthyrningsrum, det var en stor investering. Brandskyddet godkändes,  men efterhand skärptes kraven och vi skulle behöva investera ännu mer i säkerheten. Nya årliga kontroller av anläggningen skulle dessutom öka våra kostnader rejält, det kom bara mer och mer pålagor. Och så godkände inte Skatteverket vår nya kassaapparat utan vi måste köpa en till enligt deras rekommendationer – ja, det var kanske droppen. Vi stängde 2013. Ingen av barnen vill ta över, så vi kommer nog att sälja. Vem vet, nya arrendatorn på Högbonden kanske är intresserad? Det får ta sin tid, vi har ingen brådska.

Fiberexperten
2010 bildade vi en ”fiberförening” FIN – Fiber i Nordingrå. Där fanns bland andra Göran Edlund, Henrik Bjerneld, Kent Sandbacka, Lennart Westman, Patrick Nordlund, Roger Ohlsson samt vår samordnare Ingrid Viklands och jag. Vårt första mål var att få fram pengar för Huvudlinjen. Vår ansökan gav 6,4 miljoner kronor, som vi fick av Länsstyrelsen, Post- och telestyrelsen och Jordbruksverket. LRF ställde upp som bank. Vi kunde sätta igång och bildade allra först 12 hanterbara byprojekt, och av dem fick 6 st snabbt pengar, varibland Barsta. Vi startade här vid midsommar 2012, redovisade våra inköp, utgifter och kostnader till LRF bank. Lärde oss enormt mycket. Barsta var klart i juni 2013.

Som projektledare fortsätter jag nu att jobba tillsammans med andra byar och deras  arbetslag, jag fungerar som en länk mellan dem och olika leverantörer av material och tjänster som vi hittills samarbetat bra med.

Men det återstår många innan vi har full täckning. Salsåker och Körning är klara med sin upphandling och kan snart börja jobba. Hittills har vi totalt lagt ca 25 mil fiberkabel, vi har tecknat 995 individuella avtal och jag kan nog säga att vi har 99% anslutning. Det är inte många som väljer att inte vara med.

Och det är jättebra. Fiber är oerhört viktigt för Nordingrå!

Föreningsliv
Som jag sa – jag har svårt att säga nej. Och då hamnar man lätt på olika styrelseuppdrag. För min del har jag varit med i  HKH, Intresseföreningen, Höga Kusten Marathon. Numera sitter jag kvar i Barsta Hamnförening, Barsta Kapellag, Stiftelsen Kusthallen, FIN.  Mest nöjd är jag nog med min insats för Höga Kusten Marathon. Då det var kris och tal om nedläggning – då gav jag mig inte – och tävlingen blev kvar!

Barsta förr
Jag är mycket intresserad av historia och har samlat på mig tusentals gamla bilder med skiftande motiv, som jag scannat in och lagrat i min dator. Från min hemby Barsta har jag en hel del.  Här kommer några. Välkommen att besöka Barsta som det var ”föriväla” !