Kung Chulalongkorn

Kungligt besök med förhinder

Kungen av Siam, Chulalongkorn, var i Sverige på statsbesök och gästade i juli 1897 den svenska kungafamiljen i samband med världsutställningen i Stockholm. 
Oscar II föreslog sin vän att bese de ljusa nätternas land i norr och kung Chulalongkorn anlände med sin stora lustjakt Maha-Chakkri till Härnösand. Tillsammans med ett mindre följe reste kungen sedan med ångbåten Strömkarlen till Häggviks ångbåtsbrygga, där kyrkoherde Petrus Brandell hade beordrats möta upp med häst och vagn för att ansluta sig till sällskapet och visa kungen runt i det vackra Nordingrå.
Det visar sig att någon landstigning i Häggvik och rundtur med häst och trilla inte alls var beställd. Däremot skulle kungen äta sin lunch ombord på Strömkarlen i en lugn och säker miljö som kunde uppvisa mest allt av Höga kusten i koncentrat. Dagens resa skulle nå ända till Sollefteå så hur skulle ett möte med Brandell kunna hinnas med? Referatet i tidningen Hernösands-Posten beskriver också att kungen var helt nöjd med vad han fick se.

Kung Chulalongkorn blev väl mottagen i Ragunda. 
Där finns nu en vacker paviljong till kungens minne.

Trots missen i Häggvik finns ett intressant minne från det kungliga besöket numera att bese i Nordingrå. Den fina originalsalongen från ångbåten Strömkarlen finns bevarad på övre våningen i Dragspelets Hus på Mannaminne. I denna salong lunchade och vilade kungen av Siam sommaren 1897.

Vänskapen mellan Bernadotterna och det thailändska kungahuset består än i dag.
I samband med kung Bhumibols statsbesök 2004 skänktes de två asiatiska elefanterna Bua och Saonoi till vår kung. 
Vårt kungapar besökte sina elefanter på Kolmårdens djurpark hösten 2013.

Not : I juni 2019 firade ju Nordingrå församling både 200- och 100-årsjubiléum av Brandells födelse respektive död – han dog på sin 100-årsdag 22.6.1919. Det finns nu även en bok som behandlar både i jubiléumsgudstjänsten i kyrkan Midsommardagen 22.6.2019 – Brandells födelse- och dödsdatum.

Denna händelse finns med i boken PETRUS BRANDELL kyrkoherde församling adjunkter i Nordingrå under femtio år, skriven av Nils Parkman, under många år prost  i Nordingrå. Boken är tillgänglig via Nordingrå förs.exp tel 0612  855 00/6 eller 855 29.

  
Kungen, kyrkoherden och elefanten Saonoi