Bönhamn

Hitta hit: Nordingråkarta (E5)

Bönhamn är ett gammalt fiskeläge i hjärtat av Höga Kusten, i höjd med Högbondens fyr. Här tycks tiden ha stått stilla. De faluröda sjöbodarna ligger tätt runt den lilla hamnen, bakom dem kokhusen. Grånade gistgårdar där fiskarnas nät en gång hängdes på tork. En vidunderlig utsikt mot norr och öster.

Det var fiskare från Gävle som byggde de första husen i Bönhamn. Det sägs att platsen fick sitt namn därför att fiskarna gick in här för att ”böna” – eller som vi i dag skulle säga ”täta” sina båtar.

I dag finns inga yrkesfiskare i Bönhamn. Men hamnen är ett populärt mål för fritidsbåtar av alla slag och tar emot uppemot 40 småbåtar. Bönhamns Fiskehamnsförening ansvarar för driften.
Gästhamnen hör till Sveriges allra bästa!

Här finns en boulebana och många möjligheter till sol och bad. En naturstig med start och mål i byn tar dig längs strandklippor och slingrande skogsvägar. Fiskarekapellet är från 1600-talet.
I hamnen finns ett sommarcafé som är ett omtyckt utflyktsmål långt in på hösten.
Turbåten till Högbonden angör Bönhamn 4 gånger/dag under högsäsong.

En annan attraktion är den röda bagarstugan i norra delen av hamnen. Pietetsfullt restaurerad av Hamnföreningen och i fullgott skick! Här bakas tunnbröd, fjölte, blodbröd och pizza i vedeldad ugn på gammalt vis. Och utsikten sen …

KONST I BÖNHAMN

”Passage” är ett konstverk av Katarina Löfström, som skapades och fick sin plats i Bönhamn våren 2011. Konstverket har formen av en stentrappa, uthuggen i en strandklippa och ligger nu tilll största delen  under vattenytan. Trappan kommer genom landhöjningen sakta att resa sig ur havet. Den har fem steg, varje steg har en höjd av 24 cm – motsvarande en generation!
Trappan ligger längst ut till höger i hamnen. Ta vägen förbi småbåtshamnen bort mot boulebanan! Längst ut på yttersta spetsen nära land finns trappan. Klippan den huggits ut ur har en rödaktig nyans. En spång leder dit så gå försiktigt! Du hittar information om konstverket på anslagstavlan på det grå huset mitt i byn.

”Passage” av Katarina Löfström