Leo von Euler

Mitt bland Nordingrås berg & dalar dyker det upp en riktig överraskning,
– en man med många strängar på sin lyra

Januari månads profil 2013

Leo von Euler

Ålder:
47 år

Bor:
Orsta

Familj:
Hustrun Lina, Edvin 19, Eira 15, Lovisa 10

Yrke:
Utställningsproducent, snickare, formgivare

Intressen:
Natur, sportfiske, kultur

Vart åker du helst på semestern:
Nya resmål, ej charter…

Har du något speciellt barndomsminne:
Nej, inte på rak arm men jag har sett mycket då jag är uppväxt i Asien, Pakistan, Frankrike, Sri Lanka

Har du någon du beundrar, någon idol?
Väldigt många men en står mig närmast – min hustru

Finns det något du gärna skulle vilja lära dig?
Biologi, svetsning

Något vi inte vet om dig?
Jag målar tavlor…

Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå?
Ta vara på det naturen kan ge – jordbruk i utvecklad form är en nödvändig framtid.

Mer om Leo…

En gång i tiden var Leo engagerad på Mannaminne – men sen länge så är det antingen utställningar eller snickeriarbete som tar merparten av hans tid. Leo har ett helt fantastiskt jobb. Om än jobbigt.

Bra år när det finns pengar och myndigheter och företag satsar på kultur så är det inte lika mycket han ser av familjen & Orsta som annars. Då är det utställningar som tar den mesta tiden. Sådana här utställningar kan vara öppna under kanske 15 år – så det läggs mycket energi och pengar för att det ska bli bra.

När Leo producerar utställningar så börjar det med att han uppdaterar sina kunskaper i det speciella ämnet, samlar expertis på olika områden och försöker ur detta skapa en plan för hur utställningen ska läggas upp. Det är väldigt många inblandade och väldigt mycket som måste stämmas av. En biolog kan veta precis vad han vill visa med en bild på ett djur, medan fotografen som ska ta bilden kanske har en annan synvinkel på hur bilden ska bli som han tänker sig. Då måste man få båda att samarbeta om just den detaljen. Sen vidtar en lång tid av produktion av utställningsföremålen, det är många olika som gör varsin del så det måste styras upp noggrant så att allt passar ihop. Ett företag kanske jobbar med datastyrda animeringar som ska visas i ett sammanhang i lokalen, en annan – som t.ex Eva-Karin Fröberg i Mjällom – är specialist att ta fram kopior av djur – en säl t.ex. Den ska i sin tur passa i en modell som ytterligare någon annan ska tillverka. Ett oerhört komplicerat pussel m.a.o.
Här en talande bild för hur en del av en utställningsmonter kan se ut:

Den utställning som blev klar nu sent 2012 – ”naturum Kosterhavet” har haft en produktionstid på tre år!
Här kan ni se hur just den utställningen tar sig ut:


Här en kort film från samma utställning som visar hur havsströmmarna rör sig utmed Bohuskusten.


Modellen är en kombination av en fysisk modell och optisk animering.
Man vill här visa hur iskalla och supersalta strömmar rör sig söderut nere i djuphavsrännan utanför kusten, medförandes allt från mikroorganismer till t.ex hajar. Ovanför flyter ytliga strömmar från Baltiska havet med varmt vatten.

Leo har en väldig bredd i sitt kunnande men jobbar inte själv med dataapplikationer eller grafisk form.

Under tider när myndigheter och företag drar åt svångremmen så jobbar Leo huvudsakligen som snickare. Han trivs med sitt jobb men känner att resorna tär på honom. Eftersom han tidigare i livet haft sin verksamhet i Stockholm så har han mest kontakter i södra Sverige och det är då ofta där utställningarna byggs. Då blir det långa tider hemifrån, mycket resande och för lite tid med familjen.

Här mer bilder från utställningsjobben…5i12 – utställning

Interaktiva stationer på utställningarna har blivit ett måste idag – där ska man aktivt kunna lära sig förstå skeenden, funktioner, hur vissar djurarter lever etc.

Att intervjua Leo var att plötsligt befinna sig i en väldigt levande värld där man bygger upp något från många människors kunskaper…
Ja man kan än en gång konstatera att det finns en helt fantastisk kompetens här i Nordingrå !