Utsiktsplatser

Utsikten i Nordingrå gör ingen besviken. Oavsett om du är en söndagspromenerare på jakt efter ett trevligt utflyktsmål eller en inbiten friluftsmänniska med siktet inställt på strapatsrika vandringar finns något för dig.

Belöningen är oftast en hisnande utsikt. Här ovan ser du ut över vackra Gaviksfjärden.

Många av Höga Kustens vackraste vyer hittar du i Nordingrå. Världsarvets enastående natur och mångfald i kombination med den säregna geologin bjuder på något utöver det vanliga.

Dalsberget

Om du vill se allt från ovan…

Från Dalsberget ser man så gott som hela Nordingrå. Inte att undra på, det är det högsta berget i Nordingrå. 332,5 meter gör Dalsberget fin utkikspunkt. Vid foten av det mäktiga berget ligger byn Dal.

Utsikt från Dalsberget mot Vågsfjärden.

Dalsberget är ett kalottberg och var det enda stycke land som stack upp ovanför ytan på det stora hav som bildats när inlandsisen smälte. Resten av Nordingrå låg under vatten.

Hur djupt under vatten? Ja, på Dalsberget går den så kallade högsta kustlinjen vid 287 meter över havet.

Dalsberget räknas som botaniskt rikt. Man har bland annat konstaterat fjällstenbräken i branten och skogsviol vid den lilla rännilen från tjärnen mellan bergets båda toppar.

Kopparkis har hittats i Dalsberget. En gruvanläggning inmutades den 29 januari 1909 och benämndes ”Dalsgruvan nr 1”. Någon gruvdrift kom aldrig i gång, eftersom fyndigheten var för svag.

Vill man få en så total utblick över socknen som möjligt är Dalsberget är absolut värt ett besök. Stigen är omkring högsta marina gränsen. Inte alltid så lätt att gå och kan vid häftiga regnväder mest likna en bäck.

Från byarna Håll och Mäland går dock en skogsstig upp mot toppen. Det finns en raststuga, där du kan pusta ut.

Väl upp belönas man dock av en praktfull utsikt över Nordingrås berg, över gårdsamlingarna nedanför bergets fot och långt bort mot havet. Beräkna gärna några timmar för denna utflykt. Ha alltså inte bråttom tillbaka, stanna och njut. Du har Nordingrå vid dina fötter…!


Högklinten

Hisnande utsikt från ett av Nordingrås högsta berg

Högklinten är ett av Nordingrås högsta berg, 282 m över havet. Från toppen har du åt alla väderstreck en fin utsikt över kusten, havet eller inåt land över Nordingrå med angränsande socknar. På bilden ovan ser du Docksta.

På Högklinten finns ett bronsåldersröse. Här ligger också världens högst belägna klapperstensfält, s.k. ”djävulsåkrar”. I isens spår visar här stora ytor av rundslipade stenar att den högsta kustlinjen en gång låg ca 260 m över nuvande havsnivå.

För att ta dig upp på Högklinten kan du åka bil från Grunna, Mjällomsviken, där en skogsbilväg leder fram till branternas början. Vill du hellre stanna till på litet lägre nivå, kanske för att fiska, plocka bär eller svamp tar du dig lättast in via skogsbilväg eller traktorväg från Mjällomslandet, Östervalto eller Björnån.

I juni 2008 blev Högklinten naturreservat. På startsidan, under rubriken Natur/Naturreservat, hittar du mera information.


Ringkallen

Mäktigt bergsmassiv med speciell flora

Till Ringkallen går en skogsbilväg upp från Kåsta by.

Vägen är avstängd med bom och inte öppen för turisttrafik. Den som vill ta sig upp på Ringkallen får därför gå till fots och kan se fram emot en rätt krävande men mycket naturskön promenad.

Utsikt mot Kåsta by. Foto Gerda Malchow.

Ringkallen är ett av Nordingrås större bergmassiv med en cirka 2 km lång rygg. Höjden är 273 m!


Själandsklinten

Utsikten härifrån är i en klass för sig…

Vill du gå upp på Själandsklinten får du räkna med en del uppehåll efter vägen. Det är nämligen brant, och du behöver säkert hämta andan både en och två gånger.

Passa då på att njuta av utsikten. Det dröjer inte länge förrän du ser Själand och Orstasjön från ovan. Du ser Kåsta och Sörleviken, och i öster Edsättersfjärden och Rävsön. Det beror förstås på, vilken väg du tagit. Det finns 3 stigar att välja mellan. En börjar i Själand ovanför Gårdsbutiken, en på vägen till Edsättersfjärden och en från Edsätterstjärnen.

Startar du i Själand går stigen genom löv- och granskog upp till foten av själva klinten. En skylt visar där vägen till en fin kallkälla. Sista stycket går rakt upp genom stenig terräng med hög skog. På yttersta kanten av berget ligger toppstugan, 215 meter över havet. Den är alltid öppen. Passa på att skriva ditt namn i gästboken, här finns besökare noterade ända sedan 40-talet.

Foto Gerda Malchow.

Ta dig tid att se landskapet. Du kan se flera mil, åt alla håll. Blånande skogar och berg, sjöar, byar, bördiga dalgångar. Och i öster det stora havet.

Ner går det fort. Fallhöjden är ju 75 meter!


Stortorget

MÅSTE bara ses…

Utsikten från det 150 meter höga berget Stortorget i Häggvik är kanske det mesta och det bästa Höga Kusten kan erbjuda. Det är länets i särklass mest avbildade vy och har förevigats av konstnärer, fotografer och turister i alla tider.

Leden upp till toppen börjar vid Café Mannaminne och är rätt brant. Det tar 20-30 minuter att gå upp.

Uppe på berget finns ett högt beläget klapperstensfält, och från utsikten kan du studera andra effekter av den pågående landhöjningen. Vid dina fötter ligger Vågsfjärden som för 150 år sedan snördes av från havet och som numera är en insjö.

Du ser också det smala Trångsundet. Där är det idag bara två meters vattendjup och inom 300 år kommer Häggviks fiskeläge att snöras av från havet.

Från utsiktsplatsen går en knappt märkbar stig västerut genom skogen. Följer du den, kommer du snart till en annan imponerande utsikt. Härifrån ser du Nordingrå kyrka och byarna runt Vågsfjärden, med Dalsberget i bakgrunden.

Landskapet är kraftigt kuperat med skogklädda berg och dalgångar med jordbruksmark och insjöar och ger ett storslaget panorama mot syd och väst.


Bergsnäs

Du kan sitta kvar i bilen….

För att se denna vy mot Vågsfjärden, med Nordingrå kyrka och Körning i bakgrunden, behöver du inte bestiga några berg. Om du inte vill, behöver du inte ens lämna bilen.

Hur du kommer hit? Kör från Vännersta mot Mädan. Efter bara någon kilometer kommer du till Bergsnäs. Du kör förbi husen och på vänster sida öppnar sig genast den här utsikten. Den anses av många vara Nordingrås vackraste. Väl på plats, kan du längre bort  till höger också se Häggvik skymta i fjärran och Ringkallens breda rygg.