Catherine Lindén

Februari 2012

Catherine Lindén

En glad och engagerad tvåbarnsmamma som är uppvuxen i Nordingråbygden. Så kan man enklast beskriva Catherine Lindén. Den senaste tiden har hon haft fullt upp med att kämpa för Nordingråskolans överlevnad.
– Naturligtvis engagerar jag mig i skolfrågan i egenskap av förälder, men även som ortsbo och kommuninvånare. En bra och nära skolgång för våra barn är avgörande för bygden.

Catherine Lindén är 41 år och föddes 1970 i Upplands Väsby med efternamnet Karlstedt. Familjen flyttade till Umeå och därefter Örnsköldsvik. Lagom till Catherine skulle börja skolan gick flyttlasset till moderns barndomshem i Mjällom.
– Jag vet alltså hur det är att gå i en liten skola, i en relativt liten klass. Vi var elva barn i min årskull; tio flickor och en pojke. Det var nog inte lätt alla gånger att vara ensam kille, det har jag tänkt på som vuxen och även fått det bekräftat av pojken ifråga!
Catherine är övertygad om fördelarna med en liten och nära skola. Det finns inga belägg för att en liten skola inte kan erbjuda bra kvalitet, men menar ändå inte att man ska bevara verksamheter bara för bevarandets skull. 
– Det sätt som Kramfors kommun lade fram nedläggningsförslagen förra året var under all kritik. Allt kändes forcerat och dåligt underbyggt redan från start och tidigt kunde vi syna flera uppgifter.

Det är i egenskap av styrelsemedlem i Nordingrå Öppna Föräldraförening som Catherine har engagerat sig i skolfrågan. En gemensam grupp för alla berörda bygder har bildats under namnet Dunthyl. 
– Det som vi i gruppen Dunthyl kämpade för i steg 1 var att innan drastiska beslut ge tid åt att göra en ordentlig konsekvensanalys. Att nu samverka med pedagoger, föräldrar, barn och andra tror jag är absolut nödvändigt för processen och för att den framtida skolorganisationen i kommunen ska bli bra. 

Förutom sina första år och studietiden vid Umeå universitet i början av 90-talet har Catherine varit Nordingrå trogen. Hon är gift med Per Lindén, en av delägarna till Nordingrå El. Familjen, som också består av Alice, snart 13 år, och 8-årige Ludvig, bor på ”Kullen” bakom Kusthallen på Nordingråvallen.

Till vardags tillbringar Catherine mesta delen av sin vakna tid på jobbet. Hon arbetar som ekonom på Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) på Sandö. Arbetet trivs hon väldigt bra med, både vad gäller arbetsuppgifterna och den lärande miljön. Naturligtvis bidrar mixen av glada och intressanta arbetskamrater till trivseln. I princip alla pendlar från andra orter i länet till Sandö för att fullgöra sina ”dagliga plikter”. 
– Det går bra att bo på en sådan pass liten ort som Nordingrå och pendla till jobb. Man hinner tänka bort en del under resorna, så när jag kommer hem är det familjen som gäller. Även tvärtom, eventuella hemmaproblem blir kvar hemma.

Att familjen är viktig visar sig också i det faktum att Catherine är ledig en dag i veckan, varje onsdag närmare bestämt. Det är ett medvetet val att låta arbetstiden stanna på 80% för att hinna med barnen. Hon finns då till hands när de kommer hem från skolan och de kan hitta på nåt kul tillsammans. Eller bara vara.
– Jag vill inte sitta på ålderns höst och ångra att jag jobbade för mycket. Det är nog få som grämer sig att det inte jobbade lite mer.

Familjen Lindén har ett stort och kärt nätverk av vänner. Tillsammans med dem gör de mängder av roliga saker. För några månader sedan åkte Lindéns tillsammans med en annan Nordingråfamilj på en två veckor lång resa till Florida. Där besökte man bland annat Disneyland, såg en NHL-match, gick på späckhuggarshow och simmade med delfiner. Tanden är nu blodad, Catherine känner lust att få se ännu mer av USA.
– Annars är det Bredviken som är mitt paradis, där bor vi hela somrarna i mormor och morfars gamla sommarhus.



Förutom engagemanget för Nordingåskolan är Catherine Lindén aktiv i den lokala styrelsen för Röda Korset. Hon beskriver arbetet som viktigt och trevligt, med ett härligt gäng engagerade medmänniskor som brinner för att hjälpa andra nånstans i stora världen eller världen Nordingrå. Hon har också ett uppdrag som revisor på lekmannanivå i Nordingrå församling.
– Jag skulle beskriva mig själv som en glad och ansvarstagande person. Jag har svårt att låta bli att engagera mig, jag vill ju att Nordingrå ska utvecklas och vill gärna dra mitt strå till stacken.

Mer om Catherine

Namn: 
Ulla Catherine Lindén

Ålder:
41 år

Bor: 
Nordingråvallen

Familj: 
Maken Per och barnen Alice och Ludvig

Yrke:
Ekonom

Intressen: 
Just nu tar barnens intressen mycket av min tid och det är både kul och viktigt att det får göra det. Men jag tycker om att fotografera, läsa och att pyssla. Sedan har jag faktiskt börjat åka slalom som vuxen och det är nåt som hela familjen gillar.

Vart åker du gärna på semester: 

På sommaren ska det mycket till för att dra mig från sommarstugan i Bredviken, men övriga årstider är det nog en charterresa till nåt varmt land som hägrar.



Barndomsminnen: 
Då minns jag gärna alla båtturer som jag gjorde med mamma, pappa och min lillebror. Vi åkte ofta till Norrfällsviken och njöt av kvällssolen på Folkes brygga. Christer och jag spelade minigolf, handlade smågodis i kiosken och annat. Det var alltid liv och rörelse där, spännande. Många är dessutom utflykterna med mamma och hennes mostrar och Fridabesöken är täta och viktiga för mig även nu som vuxen.

Finns det någon du beundrar? 
Skratt, vad svårt. Jag kan faktiskt inte direkt komma på någon person, utan väljer Trollet Tryggve i barnprogrammet Häxan Surtant. Han är så skönt positiv. Ja, jag kan naturligtvis ibland också identifiera med Häxan Surtant… 

Finns det något du vill lära dig? 
Ja, att köra båt. Vi har en sex meters Finnmaster och jag tänker varje sommar att jag borde lära mig behärska den, lägga till och sådant.

Vad är din starka sida? 
Jag försöker se positivt på det mesta och jag är noggrann och ifrågasättande.. Jag är nog en rätt strukturerad och ansvarstagande person trots att jag kanske ibland gör ett flamsigt intryck. Har en (från pappa) medfödd vetgirighet som gör att jag är frågvis och intresserad av att lära mig mer, bara för att det är intressant och kul att veta eller förstå. 

Och har du någon svaghet? 

Ja, jag är en gräslig tidsoptimist. Och ibland drabbas jag av hopplös beslutsångest, nästan uteslutande gällande små beslut i vardagen. 

Vad gör dig glad? 

Det är mycket det, jag är lättroad och har väldigt nära till skratt. Naturligtvis måste jag nämna barnen, de är viktigast och de bidrar till många roliga stunder, upplevelser och bekantskaper. På TV skrattar jag åt Solsidan och inslagen med reportern Niklas i programmet Skavlan. 

Arg? 
Är inte känd för bra tålamod när det gäller teknik – datorn, bilen, symaskinen, telefonen – de SKA bara fungera. NU. Sedan irriterar jag mig när folk smiter ifrån ansvar. Ibland morrar jag då för mig själv och ibland markerar jag mitt missnöje ljudligt.

Finns det något vi inte vet om dig nu? 
Jag är en ordpolis; jag älskar bokstäver, ja som ekonom naturligtvis även siffror. Är en periodare när det gäller korsord, men löser sudoku och spelar gärna wordfeud på telefonen. Sedan är jag löjligt bra på texter till poplåtar från 80-talet.

Vad är det bästa med Nordingrå? 
Människorna! Det är trevligt att bo på en liten ort där alla hejar och pratar med varandra. Läget vid havet är också enormt viktigt för mig. Jag trivs bäst i öppna landskap, nära havet vill jag bo – en klassisk textrad som känns rätt för mig. Men jag trivs i stan också. 

Hur kan vi utveckla Nordingrå? 

Det är en jättebra fråga. Det viktigaste är att få fler människor att flytta hit. Tror att vi måste visa och berätta att man faktiskt kan bosätta sig här och pendla till sitt jobb. Många arbetsgivare idag kräver dessutom inte att jobbet alltid måste utföras på arbetsplatsen. För familjer är jobb, barnomsorg och skola de viktigaste bitarna i vardagspusslet vi kallar livet. I Nordingrå, eller åtminstone i Höga kustenområdet, skulle det vara fint med ett bra skött och därmed eftertraktat äldreboende – varför ska man måsta flytta till Kramfors när man blir gammal?! Skulle ju bidra till en del välbehövliga jobb också. Fler uteaktiviteter för barn som inte är arrangerade via en förening. Det kan handla om något så enkelt som en skateboardramp eller en äventyrslekpark.