Hampus och Tova Silling

Namn:
Tova Maj Linnea Silling (När jag var liten kunde jag inte säga Linnea utan sa Helena istället)
Hampus Alfred Paul Silling (Mina två mellannamn kommer från pappa sida som härstammar från Tyskland.)

Ålder:
12 år, 13 i november

Bor:
Grista, Salsåker

Familj:
Mamma Pia, pappa Matz, hunden Gimli, kaninen Elle, katterna Laura, Trisse och Grålle samt i skrivande stund tre kattungar

Är:
Tvillingar. Hampus är 20 minuter äldre än Tova. Men inte mycket klokare, säger hon…

Det bästa med Nordingrå:
Friheten, det finns stora ytor att göra saker på, man kan cykla till kompisar och det är perfekt att ha häst här (det sista kommer från Tova som mest av allt önskar sig en egen häst)

Önskeresa:
Vi var till Egypten för två år sedan och vill gärna åka dit igen. Fast inte nu. Annars är det en solig söderhavsö som gäller för Hampus medan Portugal hägrar för Tova.

Musiksmak:
Hiphop och rock. En som blandar de båda stilarna perfekt är Eminem.

Vill lära sig:
Tova: Jag vill lära mig allt om hästar.
Hampus: Jag vill lära mig hur man klarar sig själv när man flyttar hemifrån. Jag kan laga korv och makaroner, men det räcker ju inte.

Möt Hampus och Tova Silling! Två 12-åringar som bott hela sina liv i Nordingrå, som trivs i Nordingrå och egentligen inte kan hitta några fel med bygden, men som ändå inte tror att de kommer att bo kvar som vuxna.
– Det är perfekt att växa upp här, men för att göra det vi vill i framtiden krävs det nog att vi bor i en stad eller i alla fall ett större ställe.

Hampus och Tova bor hisnande vackert till i Grista med utsikt över Ullångersfjärden. Det röda Ångermanlandshuset ligger avskilt vid en skogsdunge, men det är samtidigt bara några meter upp till stora vägen där syskonen varje dag står och väntar på skoltaxin. De går i klass 6 på Nordingråskolan och stortrivs med både skolan, fröken och klasskompisarna.
– Men trots det, ska det bli kul att börja högstadiet till hösten. Jag tror man får större frihet kombinerat med mer ansvar då, säger Tova och Hampus fyller i:
– Nackdelen är att det nog blir mer läxor än vi har nu, jag suger på läxor. Kul är att man på högstadiet blir behandlad mer som vuxen och får lämna skolgården för att till exempel handla godis.

Ett av Hampus favoritämnen i skolan är historia. Kanske kommer sig intresset från hans farfars berättelser om hur det var i Tyskland under andra världskriget och hur det var när farfadern i yngre tonåren flydde från det krigshärjade landet.
– Pappa är född i Stockholm, han är en 08:a alltså, och mamma kommer från Ullånger. De träffades, köpte hus här och så föddes vi 1998.

En nackdel med Nordingrå som tvillingarna kommer på är de stora avstånden. Det finns visserligen fler barn i Grista, men inte i samma ålder, så varje gång de ska till kompisar måste mamma och pappa skjutsa.
– Likadant när vi ska utöva våra fritidsintressen som är ridning och tae kwondo. Då får vi åka ända till Kramfors.

Det är Tova som är den stora hästfantasten. Varje onsdag åker hon in till Kramfors ridskola för en lektion och mysstund med skötehästen Snus-Oskar (ett gotlandsruss). Helst av allt önskar hon sig en egen häst, gärna ett russ så klart. Än så länge har drömmen inte infriats utan hon gosar i stället med hunden Gimli, de tre katterna och kaninen Elle.
– Vi hade en hamster förut också. Djur är viktiga i vår familj.
Det tycker Hampus också, men nämner hellre tae kwondon som största intresse. Två gånger i veckan åker han och några kompisar in till Kramfors för träningspass i kampsporten. Han har tränat sedan i höstas och tog gult bälte innan jul. Precis som många andra ungdomar är digital teknik något viktigt och det blir en del tid vid datorn och x-boxen.

Men tillbaka till det där med att tänka sig en framtid i Nordingrå kontra flytta härifrån. Både Hampus och Tova säger sig älska Salsåker, men vet redan i så unga år att de vill uppleva mer än vad bygden kan erbjuda. Tova drömmer om att bli dansare, hon har dansat i kulturskolan sedan första klass, författare eller ryttare. Hampus vill gärna gå i sin pappas fotspår.
– Först vill jag göra lumpen och sedan FN-tjänst. Därefter vill jag precis som pappa jobba som chef på en Finlandsbåt. Han är manager över taxfreen och jag har praoat hos honom. Det var jättekul!

Att som Hampus och Tova vara tvillingar kan ha sina för- och nackdelar. Nackdelen kan vara att alla frågar hur det är att vara tvilling… En annan sak är att de faktiskt inte ligger i fas i sina utvecklingskurvor; när den ene har haft sura perioder har den andre varit glad. Just nu säger Tova att Hampus ofta är som ett åskmoln. Fast Hampus replikerar att det inte är så farligt.
– Vi bråkar faktiskt mindre nu än förut. Den stora fördelen för oss är ju att vi alltid har varandra. Som tvilling behöver man aldrig känna sig ensam!