Daniel Stattin

Ålder: 
74

Bor: 
Gåsnässtrand

Familj: 
Siri, 3 barn, 8 barnbarn

 1.    Yrke: 
Konsult inom truckbranschen, egen företagare i 18 år

2.    
Intressen: 
Truckar, båtar, snickra och intresserad av djur

3.    
Vart åker du helst på semestern: 
Hemmasemester och soliga ställen

4.    
Har du något speciellt barndomsminne: 
Somrar i Nordingrå och Nyänget i Bäckfjärden

5.    
Har du någon du beundrar, någon idol? 
Bertil Ohlin och hans valspråk ”Det måste löna sig att arbeta”

6.    Finns det något du gärna skulle vilja lära dig? 
– att bli astronaut !

7.    Något vi inte vet om dig? 
Skött om Ångbåten Stjärn i 5 år

8.   Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå? 
Åretruntboende-få in unga-upprustning av vägarna

Daniel berättar mer…

Jag föddes hemma i stugan i Sund vid Domsjö fabriker..titta på bilden så ser du vår utsikt hemifrån! Vi bodde precis nedanför berget i förgrunden.


Domsjöfabriken och andra fabriker inom massaindustrin kom senare att bli mina arbetsplatser. Jag har jobbat på trucksidan både som företagare och numera anställd. Jag har alltid varit intresserad av det tekniska men tänkte sluta med trucksidan när jag gick i pension. Men min grabb som kommit in på samma spår som jag ville annat. Han hade då eget företag med representation för Linde-truckar. Inte ska du väl sluta nu sa´han – kom å jobba åt oss istället och -tja – så fick det bli. Och det är nu 12 år sen – och jag tycker ju fortfarande att det är kul så jag jobbar på. Fulltid, sällan hemma före 7 på kvällen.
Men är man egentligen pensionär så ska man ju hålla på med nåt ideellt och den enda tiden jag är ledig är ju på somrarna så då blev jag ju med i det år 2007 nybildade Ångbåtsaktiebolaget här i Nordingrå. Och eftersom jag var den som kunde det här med kranar och smörjning och allt annat som hör en ångbåt till så blev jag ju den som fick se till att ångslupen Stjärn var i funktion rent tekniskt hela säsongerna. Men det räckte ju inte med det – jag hade ju en nästan färdig fartygskaptensexamen sen tidigare så jag läste färdigt den och sen har jag framförallt ihop med Sture Norberg kört Stjärn på somrarna. Roligt men slitsamt att lägga så mycket av den lilla lediga tid man har på ångbåten.

Som barn var jag mycket i Nordingrå med mina föräldrar men jag har också mycket roliga minnen från barndomen i Domsjö. Min mor hade det inte lätt för jag var ofta ute på farligheter. Jag minns vi var ofta ute i motorbåten och fiskade vi grabbar vid unga år. Hon var nog orolig mamma kan jag tro… och inte blev det väl bättre den gången när jag gått ner mig där vi hade våra bävrar. På den tiden var det inte ovanligt att man hade bävrar i fångenskap med hyddor av nät – ”sumpbäver”. Man födde upp dom för skinnets skull. Jag har ju alltid varit intresserad av djur så jag var ofta därnere vid bävrarna och en gång hade jag gett mig ut i dammen och sjönk ner i botten. Jag kom inte upp och det var fara å färde. Men katten vår som var min nära vän blev orolig och började springa fram och tillbaka tills någon upptäckte att något inte stod rätt till. Man hittade mig med bara huvudet över vattenytan…
Nu bor vi i gamla pensionatet vid Gåsnässtrand. Min mamma köpte det 1962 och sen hyrde Anders Åbergs mamma det två år och drev pensionatet samt hade konstkurser och sen köpte vi det av min mamma 1989 och har sen dess bott där vid  Vågsfjärdens strand.

ALLA PROFILER