Sund

B4 på Nordingråkartan eller GPS 62.91326°, 18.27858°

Sund är tillsammans med Häggvik väl den by som kanske blivit själva sinnebilden för Höga Kusten och Nordingrå. Här finner vi de flitigast fotograferade motiven i hela bygden. Vem har inte sett bilder på den röda bondgården i Sund mot Vågsfjärdens blå vatten eller de storslagna vyerna från Stortorget i Häggvik?

Sund är en utpräglad jordbruksby. Här finns flera välbevarade äldre byggnader. En lång brant backe leder upp till bykärnan med fin utsikt över såväl Vågsfjärden med Nordingrå vita kyrka i bakgrunden i norr som Häggvik och havsviken i sydost.

Vy över Vågsfjärden och Prästön


Vy över havsviken mot Trångsundet

Fortsätter man vägen från Sund mot Mädan, kommer man efter en brant och lång uppförsbacke till en magnifik utsiktspunkt, där skogen ramar in Gaviksfjärden som sträcker sig mot syd så långt ögat kan nå.

Källa: Ann Renström :”Utvalda kulturmiljöer i Nordingrå Socken”


I östra delen av Sund mot Häggvik ligger Sundsbäcken.  På den tiden Vågsfjärden och havet var sammanlänkade var Sundsbäcken den sista väg man kunde ro in i Vågsfjärden. I modern tid är bäcken känd som den plats där man fiskar aborre med händerna om våren när dessa går upp i Vågsfjärden från havet. Idag ligger Vågsfjärden ca 1 meter högre än havet p.g.a. landhöjningen.


Storberget i Sund på havssidan