Mikael Dahllund och Örjan SundinMikael Dahllund till vänster och Örjan Sundin till höger

Örjan Sundin

 Ålder: 50 år

 Bor i Valmsta i farfars hus som han helrenoverat.

 Familj: Fru Anne-Lie, dotter Rebecka 21 och son Jakob 19

Yrke: Snickare och deltidsbrandförman

 Intressen: Skidor, skidor, skidor

 Vart åker du helst på semestern: Till fjällen för att vandra

Ett barndomsminne:  Vi var ett gäng grabbar som ville skoja lite då det var ett möte på församlingshemmet. Vi var väl kanske en 12-13 år sådär. Vi fäste några kinapuffar på fönsterblecket….. Jag var den enda som klarade att klättra upp så det blev jag som fick göra´t… Sen smällde vi av puffarna och sprang allt det gick. På kvällen senare kom farfar och farmor förbi och frågade ” Du var väl inte med och busade Örjan?” ” Nej – inte jag inte” – okej då var farföräldrarna lugnade och gav sig nöjda hemåt….

Några du beundrar: Som barn var det idrottshjältar t.ex. hockeyspelaren Nisse Nilsson och skidåkaren Gerhard Grimmer.

 Något du vill lära dig : ”Ja, det finns ju mycket det”

Något vi inte vet om dig: Jag har haft motorcykel och drömmer om att skaffa en igen

Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå:  Angeläget att vi får behålla skolan. Utvecklar själv Nordingrå för fullt genom att träna barn och ungdomar i skidåkning

Örjan berättar mer:

 Han har åkt skidor sen han var 2 år. Han höll också på med  ishockey och fotboll som barn. Massor av tid tillbringades på isbanan. I tonåren tog skidorna över mycket för att han tyckte om ”andan” bland skidåkare. När han var barn var det självklart att vara i rörelse. Cykla till Gallsäter för att köpa en korv eller till Nordvallen för att träna var inget märkvärdigt. ”När man ändå var igång kunde man cykla till Ullånger”. Senare i tonåren blev det spännande att klättra i berg.

 Skidintresset har dominerat livet på många sätt. Yrkesvalet påverkades ….  det fick bli bygglinjen på gymnasiet trots att intresset för trä var måttligt. Det var viktigare att inte ha så mycket läxor. Beslutet att satsa på skidkarriär höll honom också i Nordingrå.  När han var ung fanns inte så mycket kunskap om hur man sätter sina mål, hur man tränar och anpassar kosten så han körde för hårt, drog på sig fysiska skador och tvingades att sluta efter några få år. Men så kom nya möjligheter när han bildade familj och fick två barn som tycktes ärva intresset. Båda barnen har satsat på skidor, gått respektive går på skidgymnasium och är framgångsrika. Örjan har fungerat som tränare och supporter och kunnat använda sina erfarenheter till att hjälpa dem framåt. Han är nu dessutom aktiv i Skidstyrelsen, sköter tillsammans med sin pappa skidspåren (de år det faller snö!) och tränar barn och ungdomar. Bland annat har han engagerat sig i en scicross-bana för barnen och njuter av att se hur roligt de har när de tränar.

 Att vara snickare tycks han  trivas med numera. Han har ansvarat för uppförandet av flera av de märkvärdiga husen på Mannaminne.
En ny bransch gav han sig in i för några år sedan när han valde att bli brandman och så småningom brandförman på deltid. Det är både psykiskt och fysiskt utmanande. Vid den stora branden i Räfsön för några år sedan var han först på plats.

Micke Dahllund

Ålder: 44 år

Bor i Överveda i egenhändigt renoverat hus

Familj: Fru Annika, barnen: Dennis 16, Amelia 14 och Linus 11

Yrke: Snickare och deltidsbrandförman

Intressen: Fotboll både som aktiv och ledare, senare skidor och nu senast Taekwondo (kampsport av koreanskt ursprung)

Vart åker du helst på semestern: Helst utomlands men åker gärna för barnens skull till Leksands sommarland t.ex.

Ett barndomsminne:  Vi brukade palla äpplen hos en granne. Han gillade förstås inte det så han riggade upp en ringklocka för att varna när vi var där. Det gjorde att äpplena blev mindre intressanta, det som blev spännande var att få igång ringklockan.

 Några du beundrar: Pelé, Johan Cruyft, Charlotte Kalla

Något du vill lära dig: Att svetsa

Något vi inte vet om dig: jag har spelat schack, samlat frimärken och spelat bordtennis.

Hur skulle du vilja utveckla Nordingrå: Växla utflyttning till inflyttning. Det behövs aktiviteter som passar barnfamiljer.

Micke berättar mer:

Han växte upp i Frånö och var där fotbollsspelare från 5 års ålder.

 Som barn lekte man till exempel indianer och vita. Mycket kretsade kring Frånö Folkets hus där man kunde vara med kompisar, spela biljard och TV-spel. Han minns att de historiska händelserna ”Ådalen 31” levandegjordes 1981 då han var tonåring.
Han fortsatte med fotbollen aktiv och som tränare tills han var 35 år. Via barnen kom han senare in på skidåkning och nu via dottern Amelia nu senast börjat med Taekwondo. ”Man har att välja på att sitta och se på eller att börja själv”. Tävlade nyligen i Stockholm och kom på tredjeplats. Trots att han helt nyligen börjat med sporten är han inte nöjd med placeringen, han vill vara bäst i det han gör.

 Han blev kär i en Nordingråflicka och tog tillsammans med  henne itu med att renovera ett stort gammalt hus i Överveda i mitten av 90-talet. Det är nu i det närmaste färdigt och erbjuder gott om plats för familjen… i den mån ett gammalt hus någonsin kan bli färdigt.

 Yrkesvalet föll sig naturligt eftersom pappa var i branschen. Han trivs med jobbet, har bl.a. varit med och byggt hotellet på Hornöberget. De senaste 15 åren har Mannaminne varit arbetsplatsen och han är tillsammans med Örjan den som uppfört många av de speciella husen, t.ex. Kinapaviljongen och Stavkyrkan. Han är också  deltidsbrandförman. Det är krävande men intressant, man lär känna folk och får hjälpa till där det behövs. Han gillar utmaningen som ligger i att komma till en olycks- eller brandplats och på ett kort ögonblick bedöma vad som behövs. En av de viktigaste uppgifterna är att skapa lugn i en många gånger kaotisk situation. Han är jour var 4:e vecka och när larmet går gäller det att lämna vad man har för händer och ge sig iväg oavsett tid på dygnet. Även om han är erfaren stiger pulsen när larmet går, man vet aldrig vad som väntar.

 Hans dröm är att fortsätta få vara med barnen och göra roliga saker. 

2 av Örjan & Mickes byggen;- till vänster Hotell Sestola Gård på Mannaminne – ett gigantiskt plockepinn..till höger höstens bygge i Sund